Hírlevél 2016

A KIBŐVÍTETT ELNÖKSÉGI ÜLÉS

július, augusztus hónapban szünetet tart

Nyári nyítvatartás: a székházunkban július és augusztus hónapokban   hétfő, kedd, csütörtök, pénteki napokon 900 ­1200   óráig

Tagfelvétel, egyéni tagdíjbefizetés, újság-, hírlevél-átvétel, információ:

július 1-től augusztus 31-ig csütörtök: 900 ­1100

Kirándulásszervezés: nyári szünet június 30-tól augusztus 24-ig

Pénztári órák:  hétfő, csütörtök   1000 ­1200  augusztus 31-ig

Nyugdíjasok Egyesülete  Pécs                                          2016.  7-8.  sz. július-augusztus

„Múlt nélkül nincs jövő, s mennél gazdagabb a múltad,

annál több fonálon kapaszkodsz a jövőbe.”        (Babits Mihály)

Július: ARATÁS HAVA                                Augusztus: BŐSÉG HAVA

Érik: búza, dinnye                                 Érik: szilva, őszibarack

Szabó Lőrinc: Nyár

Nézd csak, bolondul, karikázva
hogy összecsap az a két sárga
lepke! hogy kezd tündéri táncba!

hogy gyúrja egymást, hogy forog!
Négy szárnyuk százfelé lobog,
pedig egyhelyben kavarog.

Csókolóznak? vagy marakodnak?
Most hirtelen egybefogóznak,
s nyílegyenest fölfurakodnak.

föl, föl, föl, ingó, lebegő
tornyot húzva, mely repdeső
útjuk nyomában égbe nő,

függőlegesen rakéta: már a
bükk magasában, már a nyárfa
csúcsánál járnak: már a drága

túlvilágban szikráznak a
kék őrületben, ahova
csak a szerelem mámora

vagy az se emel!...Ott repülnek!
Ott! Hol? Fény! Látod?... Tovatüntek...
Magukkal vitték a szemünket

Olvasmányajánló

Vámos Miklós: Anya csak egy van

A regény egy anyáról és fiáról, Ladóról szól. Az anya mániás depressziós, váratlan és lehetetlen húzásaival pokollá teszi hozzátartozói életét. Ladónak bűntudata van, mert immár nem szereti az anyját, s csak az irháját próbálja menteni. A fejezetekben váltakozik az anya és a fiú szemszöge. Ladó sajnálja az anyját, amiért olyan nehéz és sivár élete volt, és úgy érzi, többet kellene törődnie vele. Az olvasóban azonban lassacskán erősödik a meggyőződés: az anya bátrabb, szebb, izgalmasabb életet élt, mint a fia.

Tisztújító közgyűlés

A Vasutas Művelődési Házban került sor május 24-én az egyesület tisztújító közgyűlésére.

Somogyváry Attila elnök beszámolt az elmúlt 2 év munkáiról, ismertette a költségvetés adatait, a mérlegbeszámolót, a közhasznúsági jelentést. A küldöttek egyhangúlag elfogadták a beszámolókat.

A jelölőbizottság előterjesztette a személyi javaslatokat, majd szavazás következett.

A megválasztott új vezetőség: Somogyváry Attila elnök

dr. Palotai Ferencné elnökhelyettes

Tomics János elnökhelyettes

elnökségi tagok:                    Fónai Gábor                   Göllény Zsuzsa

Hegedüs Margit              Lovák Ibolya

Radnóti Adél                  Iván Klára

Felügyelő Bizottság vezetője:  Szedlacsek Józsefné

Az elnök tájékoztatta a jelenlévőket a következő időszak terveiről és a 2016. év költségvetéséről; a szavazás ismét egyhangú, tartózkodás nélküli volt.

Dráva-parti Szépkorú nyárköszöntő Barcson

Ragyogó verőfényes napsütésben május 28-án regionális találkozó volt a barcsi gyógyfürdőben. Kellemesen hűsítő sátrak között volt a résztvevők helye, 40 csoport  mutatta be műsorát 10-10 percben a szabadtéri színpadon.

Egyesületünket a meszesi Búzavirág Néptánccsoport és a Baranya Bokréta Népdalkör képviselte, valamint vendégként érkeztek a pélmonostoriak Horvátországból közel 60-an. Pélmonostor (horvát nevének jelentése: fehér kolostor) község Eszék-Baranya megyében.

A szereplés után lehetőség volt élményfürdő igénybe vételére, napozásra, a strandolás minden örömére; meleg ebéd, lángos, fagylalt. A szereplők üdítőt, pogácsát, kalácsot kaptak.

Érdekességek a nyári napokról

július 2. Sarlós boldogasszony napja: A „sarlós” elnevezés az aratás hajdani módjára utal. A gabona, amiből majd a kenyér készül, rendkívül fontos szerepet töltött be a közösség életében. A bő termés, a sikeres aratás biztosította, hogy lesz elegendő élelem télre.

július 20. Illés  Ószövetségi próféta napja: Mennydörgéskor azt mondták, hogy Illés szekere zörög. A mezőn ezen a napon munkatilalom volt, nehogy a villám csapjon valakibe a szabad ég alatt. Általában féltek ettől a naptól, mert gyakran fordult elő jégverés, vagy a vihar szétzilálta, illetve felgyújtotta a kazlakat.

augusztus 15.  a legrégibb Mária-ünnep, sokféle búcsúnap. Híres magyar búcsújáró helyek: Andocs, Máriagyűd, Feldebrő, Csorna, Mátraverebély.

A téli holmikat ezen időszakban kitették a napra, szellőztették, hogy a moly bele ne menjen. Dologtiltó nap is volt, sütni például nem szabadott, azt tartották, a tűz ilyenkor kicsap a kemencéből. Ha szép, napsütéses volt az idő, az jó szőlő vagy szilvatermést jelentett. A tyúkokat ilyenkor ültették el, hogy jól tojjanak. A búzát is ekkor szellőztették, hogy ne legyen dohos.

augusztus 20. Államalapító Szent István királyunk ünnepe: 1774-ben Mária Terézia nyilvánította országos ünneppé. Szent István jobbjának tiszteletére ezen a napon 1818 óta rendeznek körmenetet. A paraszti életben az aratás lezárása fűződik ehhez az időszakhoz.

Az őszi mezőgazdasági munkák megkezdése előtt a faluból általában a városba utaztak a gazdák, ahol a télire szükséges vásárlásaikat intézték. Egyes vidékeken a legszegényebb családnak a módosabbak kenyeret sütöttek. A Tiszaháton azt tartják: Szent Ivánkor mennek el a gólyák.

Tájékoztatásul  közöljük a NYOK állásfoglalását.

ÁLLÁSFOGLALÁS

A Nyugdíjasok Országos Képviselete, amely szervezet az egészségügyi és szociális szolgáltatásokat nagy létszámban igénybe vevő időseket képviseli, szolidáris az egészségügy és a szociális területen dolgozókkal.

A demográfiai változások ismeretében – a költséghatékonyság jegyében – fontosnak tartjuk, hogy nagy hangsúlyt helyezzen a kormány és az önkormányzatok, forrásokat biztosítsanak az aktív időskor támogatására.

Az Alaptörvény szerint az idősekről való gondoskodás elsődlegesen a család feladata lenne. A hozzátartozók számos esetben, önhibájukon kívül, nem mindig képesek a támogatásra, segítségnyújtásra. A szolidaritáson alapuló társadalombiztosítás feladata az egyedülálló idősek támogatása.

A ma nyugdíjasai egész életüket munkával töltötték, nem engedjük meg, hogy kiszolgáltatottá váljanak a szegénységben és betegségben!

Biztosítani kell – az életkoruk, szociális kapcsolataik hiánya miatt leginkább rászoruló időseknek az egészségügyi és szociális ellátásokat, az egyenlő hozzáférés lehetőségét az alapellátások (házi segítségnyújtás, nappali ellátás) és a szakellátásokhoz (átmeneti és tartós bentlakásos elhelyezés).

Ellenezzük a kórházak krónikus belgyógyászati osztályainak átalakítását, „kiszervezését”.

Ellenezzük a szociális területről való forráskivonást, miközben az időskorú lakosság száma folyamatosan, jelentős mértékben növekszik. Követeljük a különböző szolgáltatások - alapszolgáltatások (idősek klubjai, házi gondozás) és a szakellátás - megőrzését és fejlesztését.

A jövő évi nyugdíjemelés mértékének 2016 áprilisában történt bejelentése érthetetlen. Az év első negyedében nem lehet meghatározni a jövő évi nyugdíjas fogyasztói kosárral számított infláció mértékét. Amennyiben még is a 2017. évre a 0,9 %-os nyugdíjemelés valósulna meg, az tovább növelné az idős lakosság elszegényedését. Ez a mérték, annak a hatása elfogadhatatlan.

Követeljük a nyugdíjrendszer újragondolását (a svájci indexálás vissza hozatalát). A nettó keresetek harmadik éve jelentősen emelkednek, vissza kell térni a svájci indexálásra, hiszen a felosztó kirovó rendszerben emiatt jelentősen nőtt a befizetett járulék. A svájci indexálás fejezi ki a társadalmi szolidaritást, ez teszi lehetővé, hogy nem nyíljon az olló a munkavállalók és a nyugdíjasok életszínvonala között.

Budapest, 2016. május 30.

Nyugdíjasok Országos Képviselete

tanácsülés

2016. kirándulási program

Egynapos programok:

Romantikus reformkor Balatonfüreden                            szeptember 17. szombat

Az 1800-as évek hangulatát eleveníti fel a korabeli és korhű helyszínen Balatonfüred reformkori városrészében. Zenei és irodalmi műsorok, 400-nál több jelmezes résztvevő korzózása. Nép- és iparművészeti vásár. Eredeti receptek szerint készített reformkori ételek.

Gőzgombóc fesztivál Geresdlakon                                             október 8. szombat

Sváb specialitás a gőzgombóc, nemzetközi csapatok vetélkednek a főzőversenye. Neves emberekből álló zsűri bírálja el a csapatok munkáját, színes programok szórakoztatják a vendégeket.

Többnapos programok:

A gyönyörű Dunakanyar                                                 szeptember 8-9. csüt-pé.

1.       nap: Szentendre Kaprill Gyémánt Múzeum, Szerb templom, KovácsMargit Múzeum. Visegrád Fellegvár, Salamon torony. Vacsora, szállás a környéken.

2.       nap: Komppal Nagymarosra. Zebegény rk. katolikus templom, Szőnyi István Emlékház. Vác Székesegyház (1770) Maulbertsch freskók, Diadalív, séta a városközpontban.

Háromnapos út:

Határon innen és túl………                             szeptember 28-29-30. sze-csüt-pé.

1. nap: Nagycenk Széchenyi István kastély-múzeum, lovarda, mauzóleum.

Vacsora, szállás és városnézés Sopronban.
2. nap: Fraknói vár Burgenland jelképe a Rozália hegy magas pontján.

A XIII. században épült. Esterházy család tulajdona.

Kőszegen városnézés, vacsora és szállás .

3. nap: Jurisics vár, templomok, majd utazás Németújvárra  (Güssing).
                A várat a XII. században építették. Batthyány család tulajdona.

Ferences templomban nyugszik B. Batthyány S. László a szegények orvosa.

alairas = Array(); picid = Array(); function galeria_url(gid,img,cnum,pid) { document.getElementById('nagykep2').innerHTML = '
' + alairas[cnum] + ''; //alert('
' + alairas[cnum] + ''); kepekTomb = kepek.split("undefined"); //alert('KÉPEK TÖMB: ' + kepekTomb[1]); //alert('KÉPEK TÖMB DARABSZÁMA: ' + szam); kepekEgyedi = kepekTomb[1].split(",") for(x = 0; x < szam; x++) { //alert(kepekEgyedi[x]); if(kepekEgyedi[x] == img) { aktualisKepNev = kepekEgyedi[x]; aktualisKepSzam = x; } } //alert('--> VISSZA GOMB KÉPE\n\nKÉP-INDEX: ' + (aktualisKepSzam-1) + '\nKÉP-FÁJL: ' + kepekEgyedi[(aktualisKepSzam-1)] + '\n\nALÁÍRÁS-INDEX: ' + (aktualisKepSzam-1) + '\nALÁÍRÁS-SZÖVEG: ' + alairas[(aktualisKepSzam-1)]); //alert('--> AKTUÁLIS KÉP\n\nKÉP-INDEX: ' + aktualisKepSzam + '\nKÉP-FÁJL: ' + aktualisKepNev + '\n\nALÁÍRÁS-INDEX: ' + aktualisKepSzam + '\nALÁÍRÁS-SZÖVEG: ' + alairas[aktualisKepSzam]); //alert('--> ELŐRE GOMB KÉPE\n\nKÉP-INDEX: ' + (aktualisKepSzam+1) + '\nKÉP-FÁJL: ' + kepekEgyedi[(aktualisKepSzam+1)] + '\n\nALÁÍRÁS-INDEX: ' + (aktualisKepSzam+1) + '\nALÁÍRÁS-SZÖVEG: ' + alairas[(aktualisKepSzam+1)]); if(0) { //DEBUG 1.2 document.getElementById('DEBUG').innerHTML = '

JS-DEBUG - wpPicGal 1.2 - utolsó frissítés: 090109