2011. szeptember-októberi programjaink

Látogatás Fellbachban

(2011. október 6-12.)

Az egyesület 18 aktivistája önköltséges áron egyhetes látogatást tett Fellbachban.

Fellbach kisváros Stuttgart mellett, 25 éve Pécs testvérvárosa.

A német testvéregyesület nyugdíjasai nagy létszámban várták a pécsieket az Eintracht
(= Összhang) szállodában helyi specialitású meleg levessel.

Az ott tartózkodás alatt városlátogatás Stuttgartban, sörfesztivál helyszíne mellett látványos vidámpark volt a programon.

Schwabenlandhalle (Fellbach kongresszusi és kiállítóközpontja) adott helyszínt az ünnepélyes Fröhlicher Fellbacher Abend = vidám fellbachi estnek; ének, zene, egyesületek fellépése, tánc stb. Még pécsi egyetemisták is képviseltették magukat zongora- és fuvolajátékkal.   A borfesztivál megnyitója után a pécsi vendégek megnézték a kirakodóvásárt, másnap a szüreti felvonulást.  Mindenféle feldíszített kocsit, foglalkozások bemutatkozását, iskolásokat, tömegjeleneteket, díszes öltözékeket, táncosokat, zenészeket láttak, szóval nagy volt a kavalkád.

A fellbachi főpolgármester a fogadáson személyesen mindenkivel kezet fogott, ahol különleges borokat és helyi specialitást: perecet kaptak a vendégek. Találkoztak dr. Piti Zoltánnal, a testvérvárosi kapcsolat aláírójával is. A vacsorán nagy meglepetésre megjelent dr. Páva Zsolt pécsi polgármester is Csizy Péter alpolgármesterrel, kedélyesen elbeszélgetettek a pécsi nyugdíjasokkal.

A csoport megcsodálhatta a „Nyitott vasárnap” forgatagát
is, minden üzlet, étterem nyitva, az utcán árusítanak,
kóstolókat tartanak. Az egyházközség központjában
Oeffingenben látták vendégül az egyik nap a pécsieket,
másnap Schmiedenben a Fröbel-iskola bemutatására
került sor (az Éltes Mátyás iskola partnerintézménye).

Az Idősek központjában is jártak a pécsiek, majd Őszi
tánctanuláson is részt vehettek. Egy koreográfus
vezetésével tánclépéseket tanultak, ott ez a szokás
a táncos összejöveteleken.

Az utolsó napon a Sváb Apokba, Lichtenstein várához kirándult a csoport – kis romantikus tornyokkal teli mesevár melletti étterem is csak a pécsiek kedvéért nyitott ki a szünnapon. A búcsúest a Mozart-strasse saroképületében, az Idősek Központjában volt.

A tapasztalatcsere, a baráti beszélgetések nagyon hasznosak voltak, úgy vált el a két csoport egymástól, hogy találkoznak jövőre Pécsett.

_______________________________________________________________________________

„Együtt a család – pécsi kicsik és nagyik”

HAGYOMÁNYŐRZŐ PROGRAM

táncos-dalos rendezvényei - a  Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával

Nyugdíjas együttesek bemutatkozása

1. „ EGYÜTT A CSALÁD (nagyszülők, szülők, gyerekek…)”

Uránváros – Mecsek Áruház előtti tér –  2011. szeptember 17. 15.00 óra

Vendégfellépő volt: a kisharsányi  nyugdíjas népi együttes. A városrész mintegy 120-150 fős nézőserege örömmel hallgatta a népdalokat, nézte a néptáncokat. Nagy sikere volt a 82 éves Ézsiás Gyula egerági szólóénekesnek.

Körben a padokon ültek, az asztaloknál meg kártyacsata és sakk-mérkőzések folytak. Az amatőr sakkcsatát a Baranya - Sakk UVE  elnöke Ambrus Lajos  koordinálta. (Köszönet érte !) A helyezetteket az egyesületünk  jelképes díjazásban részesítette.

2. Örökség Fesztivál – Pécsi Napok

Színház tér   2011. szeptember 23. 16.00 óra

Vendégként Monorról jött egy nyugdíjas tánccsoport, nagy sikerük volt a Nosztalgia műsorral. Belváros és sétautca lévén sokan voltak, tele volt a Színház tér nézőkkel. A járókelők megálltak, végignézték a műsort. A fellépőket nagy tapsokkal jutalmazták.

Az egerági Őszirózsa tánccsoport menettáncban a nézők egy részét is megtáncoltatta. A  tér két szökőkútjából áradó  vízcsobogás minden műsorszám kísérője  volt.

3. Idősek Világnapja – Zenei Világnap

Szivárvány Gyermekház – 2011. október 1.

A kicsik, az Alkotmány utcai I. sz. Gyakorló Általános Iskola 3. A osztályos tanulói hangulatos énekszámokkal és versmondással kezdték a műsort, felvidítva a nagyikat a zsúfolásig megtelt nézőtéren.

Fellépett a Nyugdíjas Pedagógusok Barátság Kórusa a tőlük megszokott igényes színvonalon. A meszesi Origo-Klub dalköre és tánckara gyönyörű kékfestő ruháikban mutatták be felkészültségüket. Bemutatkozott a vasasi Berze Nagy János népdalkör, baranyai népdalokat énekelt a Baranya Bokréta Népdalkör, ismét táncolt az egerági Őszirózsa tánckar és dalkör. Váratlan vegyes műsorral lépett fel a Bányászok Érdekvédelmi Kulturális Egyesületének vegyeskara. Megmutatták magukat a Szivárvány Gyermekház Musical Stúdió szólistái is. A műsort a Belügyi Szervek tánccsoportja zárta  nagy sikerű spanyol táncával.

A műsoros délelőttöt az előtérben kézműves- és vert csipke kiállítás megnyitása követte dr. Tóth Miklósné kézműves-klubvezető nagy hozzáértésű tárlatvezetésével.

A rendezvénysorozat résztvevőit   valamennyi helyszínen  Somogyváry Attila elnök köszöntötte. A fellépőket   Radnóti Adél az egyesület   Kulturális Bizottságának  vezetője  mutatta be.