Gebauer Ernő Emlékév
2012. január. 24
A pécsi neves festőművész, Gebauer Ernő születésének 130., valamint halálának 50. évfordulója kapcsán pécsi civilek, a Káplár László Alapítvány és a Pannon Klassz Közösség Kulturális Klaszter 2012-ben Gebauer Emlékévet hirdet.

Gebauer Ernő Emlékév – Pécs, 2012

Gebauer Ernő Emlékévet hirdet.

Gebauer Ernő olajfestményei, linómetszetei, rajzai, vázlatai ma közgyűjtemények értékes darabjai, valamint magánszemélyek tulajdonában vannak. Vallási témájú freskói 57, elsősorban pécsi, baranyai és Tolna megyei templomban csodálhatók meg. Világi témájú freskói pécsi közintézmények - többek között a Nagy Lajos Gimnázium, az Apolló filmszínház, továbbá a sajtótájékoztatónak helyet adó étterem, az egykori "Nagycsemege" (ma Replay Café & Restaurant) - falain láthatók.

A kettős évforduló apropóján a szervező civilek ez évben több programmal készülnek megemlékezni Gebauer Ernő életéről és munkásságáról. Az emlékévben a Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány és a Pannon Klassz Közösség Kulturális Klaszter több civil önkéntes segítővel közösen a festőművész műveiből és hagyatékából időszaki kiállítást szervez Pécsett.

Még 2011 őszén egy Gebauer Ernő iránt elkötelezett magánszemély birtokába került a festő hagyatéka. Ez indította el az emlékév ötletét. Az ötletet tett követte, s az önkéntesek; L. Csépányi Katalin, Komlós Attila, Márkus István és Weinreich László gondolataiból elindult a Gebauer Emlékkiállítás szervezése, előkészítése. Az alapot képező és az életrajzi dokumentumokkal gazdag hagyaték, Gebauer pontos és precíz feljegyzéseivel együtt jól körülhatárolja és mutatja a kialakuló kiállítás tematikáját, területeit.

Az idei év tavaszára tervezett emlékkiállítás kivitelezésében a pécsi városlakók és gyűjtők segítségét kérik a szervezők, hiszen a hagyaték anyagán kívül számos olajfestmény, egyházi témájú festmény, tájkép, pécsi témájú festmény, portré, linómetszet, exlibris és kisgrafika található pécsi és pécsi kötődésű magánszemélyek tulajdonában, melyeknek egy közös kiállításon történő bemutatását tervezik a szervezők.
Az emlékév szervezői kérik azon magánszemélyek jelentkezését, akik birtokolnak bármilyen Gebauer Ernőhöz kötődő tárgyat, alkotást, - és azt szívesen kölcsönzik az emlékkiállítás idejére, hogy jelezzék ezt a szervezők felé (L. Csépányi Katalin, Tf.: +36-30-575-3997, 72/370-264, hethatar@t-online.hu).

2017. december. 15