Műveltségi vetélkedő 2016.

”Együtt többet tudunk”

Műveltségi  vetélkedő

2016.

A Nyugdíjasok Egyesülete az idén kissé rendhagyó módon szervezi meg a műveltségi vetélkedőt: Szeretnénk, ha a résztvevők gyermekeik és unokáik segítségét is igénybe vennék. A 3 fős csapat legalább egy tagja 60 éven aluli legyen!

A vetélkedő két részből áll:

Az első rész egy otthon, közösségben kitöltendő feladatlap, mely irodalom, történelem, földrajz képzőművészetek stb. témakörökből tartalmaz feladatokat. A 30 kérdésre való válaszadáshoz szükség van könyvtári és internetes kutató munkára.

A második részben a 3 fős csapatok nyilvánosan, játékos formában mérik össze tudásukat. A feltett kérdésekre szóban és írásban kell választ adniuk. Vetítéssel, zenehallgatással segítjük a kérdések megválaszolását. Minden kérdéshez több válaszlehetőséget adunk.

A csapatok akkor tudnak jó eredményt elérni, ha az idősek és a fiatalok összekapaszkodva, tudásuk legjavát adva együttműködnek.

A legjobb eredményt elérőket könyvjutalomban részesítjük.

Az I. tesztlap és a tavalyihoz képest egyszerűsített részvételi szabályzat az egyesület székházában személyesen átvehető február 1. után, illetve kérésre azt email-ben elküldjük.

Elérhetőségek: 7425  Pécs, Majorossy Imre u. 15.

telefon: 210-064 email: nyugegy@gmail.com

A MŰVELTSÉGI VETÉLKEDŐ

részvételi feltételei

2014.

A műveltségi vetélkedő célja, hogy a klubokat , – melyek külön-külön tartalmas munkát végeznek –  egymáshoz közelítsük, valamint az egyesülethez való tartozásukat erősítsük. Ezért szervezünk kétfordulós műveltségi vetélkedőt. A vetélkedőn minden klub valamennyi tagja részt vehet 3–3 fős csapattal (egy-egy klubból akár több csapat is lehet), az alábbiak szerint:

Első forduló: egy kb. 30-40 kérdésből álló tesztlap kitöltése, mely a részvételi szabályzattal együtt  a Nyugdíjas Egyesület irodájában átvehető 2014. február 15-től. A tesztlapok kitöltése otthon vagy a klubban történhet – ez a forduló nem a nyilvánosság előtt zajlik. Ezen tesztlapok leadásának határideje 2014. március 10. (hétfő). A leadási határidő után érkező borítékokat azonnal megsemmisítjük, azok a vetélkedőn nem vehetnek részt. A leadás két külön borítékban történjen:

Első boríték – 1-es számmal jelölve: „Jelige” – kívül (Teljesen mindegy, hogy mit választ az adott 3 főből álló csapat.) Ebben a borítékban kell elhelyezni a kitöltött tesztlapokat.

Második boríték – 2-es számmal jelölve: „Jelige” – kívül. Ide kell írni a KLUB és – több résztvevő csapat esetén az egyértelműen azonosítható csapat megnevezését, ami lehet akár a csapat egy tagjának neve is. Ez a boríték csak a tesztek kiértékelése után kerül felbontásra, addig elzárva tartjuk. Mindkét borítékot lezárva kérjük leadni az irodánkban! Kérjük, hogy a két borítékon azonos „Jelige” szerepeljen! (Ellenkező esetben nem lehet a jeligéket és a tesztlapokat azonosítani!)

Először az „1”-es számú boríték kerül felbontásra, a kérdésekre adott válaszokat a zsűri kiértékeli. Minden kérdés egy pontot ér, illetve az összetett kérdések kettőt. Ha rossz a válasz az „0” pont, ha az összetett kérdésnél az egyik válasz jó, a másik nem az „1” pont. Ha a kérdés egyik fele megválaszolatlan marad, a másik felére adott válasz pedig hibás, az értelemszerűen „0” pontot ér. Összesítjük a pontokat, majd a hat legmagasabb pontot elért csapatot juttatjuk tovább.

Ezután kerül sor a „2”-es számú boríték felbontására. Amennyiben kevesebb csapat venne részt – reményeink szerint ez nem fordul elő –, akkor valamennyi csapat részt vesz a második – nyilvánosság előtt zajló vetélkedőn. Minden klubból egy csapat továbbjutása a cél, ezért, ha egy klubon belüli csapatoknál egyformán jó eredmény van (ez csak a második boríték felbontásakor derül  ki), sorsolással kerül eldöntésre, hogy melyik 3 fős csapat a továbbjutó, és ebben az esetben a következő jó eredményt elért csapat jeligés borítékját bontjuk fel, annak érdekében, hogy hat 3 fős csapat vetélkedhessen. Ha nincs több jelentkező csapat, akkor egy klubból több csapat is továbbjuthat.

A feltett tesztkérdésekre adott helyes válaszokat a március végén megjelenő hírlevelünkben közöljük.

A második forduló nyilvánosan közönség előtt kerül lebonyolításra – várhatóan áprilisban – melyet Radnóti Adél a kulturális rendezvényekért felelős munkatársunk vezet. Ez két részből áll: első részben ismételten egy tesztlap kitöltésére kerül sor. A zsűri a tesztlapok kérdéseire adott választ azonnal kiértékeli az előbbiekben már leírt módszer szerint. A vetélkedő résztvevőinek addig felkészülési szünet lesz a második fordulóra. A második rész kérdezz-felelek formában kerül lebonyolításra, a zsűri természetesen ez esetben is pontoz. Az első forduló tesztlapjainak eredményét, a második (nyilvános forduló) eredményéhez hozzászámítva alakul ki a végső sorrend.

Valamennyi résztvevő – azok a csapatok is, melyek a második fordulóban nem vettek részt – oklevelet kapnak a részvételről, a második fordulóban résztvevő csapatok – az egyesület jelenlegi anyagi viszonyaihoz igazodva jutalmazásban (ajándék) részesülnek.

Várjuk minél több 3 fős csapat jelentkezését !

2017. november. 20